Kaş Kaldırma Operasyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Op. Dr. Elif Seda Keskin; Zamanın getirdiği etkilerden biride kuşkusuz bedenin bir takım deformasyonlara uğramasıdır. Yaş almakla beraber elastikiyetini kaybetmeye başlayan cilt, öncelikle kırışıklık ve sarkma ile kendini göstermektedir. Yüz bölgesindeki ilk yaşlanma genellikle kaş ve alın bölgesinde oluşur. Zamanla bu bölgelerde oluşan deformasyonları, göz kapaklarındaki sarkmalar takip eder. Bu sarkmalar göz üzerine toplanabilir ve zamanla görüşü zorlaştıracak seviyeye ulaşabilir. Sahip olunan yüz ifadesini doğrudan etkileyen kaş sarkması, kişiye yorgun,sinirli veya huzursuz bir görünümede sebep olabilir.
Kaş Kaldırma Yöntemleri
Kişinin ihtiyacına göre belirlenecek olan yöntemler ikiye ayrılır. Ameliyat veya cerrahi işlem gerektirmeyen iki prosedürün de avantaj ve dezavantajları bulunur. Ameliyatsız yöntemler; botoks ve ulterapi olarak örnek verilebilir. Ameliyatlı yöntemler ise kaş askısı, endoskopik kaş kaldırma şeklinde sıralanabilir.
Botoksla Kaş Kaldırma
Öncelikle kişinin yüz yapısına uygun bir kaş şekli tasarlanır. Bu sayede nihai olarak hedeflenen görüntünün kişideki etkisi görülmüş olur. Kaşın yüzde olması gereken pozisyona getirilerek yüz ile uyumlu hale getirilir. Bu sayede surat ifadesinde yer alan yorgun, sağlıksız ve gergin görüntü yerini dinç ve sağlıklı bir görüntüye bırakır. Botoks operasyonu ile kaş kaldırma işlemi estetik cerrahlar tarafından yapılmalıdır.
Operasyon süresi ortalama 10 dakika sürmektedir. Uygulanacak botoks küçük dozlar halinde kişinin kaş hareketini doğal şekilde yapabilmesin hedefleyecek şekilde uygulanır. Ameliyatsız işlem bu sayede çok kısa sürmektedir. Botoks ile yapılan kaş kaldırma işlemi etkisini birkaç gün içerisinde çok daha net olarak görebilirsiniz.
Bu yöntemle yapılan kaş kaldırma işleminin avantajı, operasyon sonrası yüzde hiçbir iz oluşmamaktadır. Bu yöntemle yapılan kaş kaldırma işleminin ortalama 5 ayda bir, yılda 2 kez tekrarlanması önerilir.
Cerrahi işlemlerden çekinen hastalarımız için botoks ile kaş kaldırma işlemi oldukça çözümcül bir yöntemdir.
Endoskopik Kaş Kaldırma Ameliyatı
Birçok yöntemle uygulanan kaş kaldırma operasyonu, günümüzde en sık ve popüler yöntem olan endoskop ile hiç kesi yapılmadan, iz bırakılmadan küçük ve ince kameralar yardımı ile yapılan işlemlerdir. Anestezi tercihinizi genel ya da sedasyon olarak belirleyip rahatlıkla uygulanabilmektedir. Endoskopik kaş kaldırma yöntemi, saçlı derinin iç kısımlarında birkaç farklı noktada küçük delikler açarak, kanamasız ve iz bırakmayacak şekilde gerçekleştirilir. Bu yöntemin diğer ameliyatlı yöntemlere göre en belirgin farkı yara izi oluşumunu engellemesidir. Aynı zamanda daha az şişlik ve iyileşme döneminin kısa sürmeside tercih sebepleri arasındadır. Dikişler ortalama olarak 10 gün sonra alınmaktadır. Botoks ile arasındaki fark, endoskopik operasyonuyla yapılan kaş askılama işlemi daha kalıcıdır. Tekrarlanması gerekmez. Ameliyatsız uygulamalar arasında en kalıcı yöntem endoskopik kaş kaldırma yöntemidir.
Kaş Askısı Yöntemi
Kaş askısı yöntemi, operasyon esnasında lokal anestezi kullanılarak uygulanmaktadır. Saç bölgesinde küçük bir delik içinden geçirilen dikiş ile kaş istenilen pozisyona getirilebilir. Diğer yöntemlere göre dezavantajı olarak kalıcılığı uzun süre olmayıp, kaşların bir süre sonra eski yerine inmesidir. Kalıcılığın uzun sürmesi için özel ip kullanılasada, kişi mimik hareketleri ile kaşları ortalama 1 – 2 yıl arasında eski haline dönebilmektedir. Bu da yöntemin tekrarlanma aralığı süresini belirlemektedir. Kişinin operasyon için bu yöntemi seçmesi durumunda hekim ile istişare ederek değerlendirilmelidir.
İdeal Kaş
Her yüz şekline göre belirlenen kaş modeli farklıdır. Genel olarak ideal kaş kavramından bahsetmek mümkündür. Çoğu yüze uygun olan, iç kısmın yukarı doğru ve dış kısmın aşağı doğru olmasıdır. Oval ve yuvarlak yüzlü kişilerin farklı modelde kaş tercih etmeleri mümkündür. Kare veya köşeli yüzlü kişilerinde yay şeklinde kaşlara sahip olmaları önerilir. Kaş tipi kaşın uzunluğu ile ilgili olduğuda unutulmamalıdır.
Yorum Yok